Residency 9

Cal Marsal Opening EMAIL

Cadires, Joguets, Ocells, Memòries : Portes Obertes a  Cal Marçal.

Innauguració: 12 d’Agost del 2012 a les 8 del vespre.

L’exposició restarà oberta tots els dissabtes i diumenges de 6 a 9 del vespre fins el 16 de Setembre.

El CeRCCa ‐ Centre de Recerca i Creació Casamarlès es plau a convidar‐vos a la reobertura de Cal Marçal, un espai únic amb un gran valor històric i simbòlic. Cal Marçal va funcionar primer com a cafè, després com a cinema i sala de ball i posteriorment com a escola, fàbrica de joguets i seu provisional de La Cumprativa esdevenint finalment un santuari d’ocells exòtics i magatzem. Cal Marçal ha estat tancat al públic des de fa més de 30 anys. Enguany, i gràcies a l’esforç de la família Fontanals i el CeRCCa Cal Marçal torna a obrir les seves portes. En els seus orígens, Cal Marçal va ser un espai que va transgredir les normes establertes i va introduir al poble noves formes artístiques i d’entreteniment tals com el ball rodó i el cinema. La naturalesa innovadora de Cal Marçal s’ha recuperat per a la seva reobertura. En aquesta especial ocasió es presenta un exaustiu treball documental i tres instal∙lacions artístiques inspirades en la història de Cal Marçal.

El treball de recerca històrica realitzat per Lourdes Guillén i Noemi Navarro comprèn un documental amb entrevistes a diferents persones que han format part de la història de l’antic cinema, així com un arbre genealògic de la família Marçal i la recuperació d’objectes i fotografies antigues que mantenen una relació amb la història de Cal Marçal i que recupera el patrimoni cultural del municipi.

D’altra banda, les obres que Julie Laurin, Oreen Cohen i Cole Sternberg han desenvolupat com a residents del CeRCCa, es basen en la reinterpretació dels objectes que han marcat la història de Cal Marçal: Cadires, restes de joguets i un entramat de gàbies d’ocells.

Julie Laurin adopta les cadires com a símbol del temps pretèrit, quan Cal Marçal tenia la funció de cinema i sala de ball. Les cadires esdevenen testimonis de les hores de treball i esbarjo dels homes i les dones del poble, dels conflictes i diàlegs entre diferents sectors de la nostra comunitat. Fent ús de l’escultura, la fotografia i el vídeo Julie fa un homenatge a la gent i la història del poble.

Oreen Cohen ens transporta als anys 50, quan Cal Marçal va esdevenir una fàbrica. La seva instal·lació comprèn restes de maquinària, làmpares, ninots de fusta i rajoles. La instal.lacio reflexiona sobre els abusos de la produccio industrial i el consumisme a partir de la recreacio d’un paisatge rural amanaçat per una gran turbina. En paraules d’Oreen ‘La cadena de sobre producció crea ruïnes sense trobar-ne cap motiu’.

Cole Sternberg ens situa als anys 90, quan Cal Marçal, ja ple d’andròmines, va esdevenir un santuari d’ocells exòtics. A l’escenari, amagat darrere les cortines, ens trobarem un espai enfosquit que combina pintura, llum, so i ocells creant una enigmàtic paisatge. La part oculta esdevé catedral, un espai sensorial on es contraposen teles tenyides d’or, velles gàbies i el subtil cant dels ocells. La disparitat pren sentit només en la unió dels oposats.

L’exposició Cal Marçal: Cadires, Joguets, Ocells, Memòries és una oportunitat única per redescobrir aquest espai combinant la documentació de la memòria històrica i la creativitat i preten funcionar com a crit d’alerta per tal de rescatar el nostre passat de l’oblit.

Esperem que gaudiu d’aquesta proposta!

Julie Laurin

Click HERE to visualize a performances that Julie developed during her residency.

Oreen Cohen


Click HERE to visualize a series of video performances that Oreen Coen developed during her residency.

VideoOreen

Cole Stenberg

Alexander Kudraikenko

Advertisements